Finisajele și construcția casei visurilor tale au nevoie de decizii bune, luate la momentul potrivit. Atunci când vine vorba de gresie și faianță, calitatea este busola care trebuie să îți ghideze căutarea în lumea materialelor de construcții.
Cea mai grea parte este cum alegi gresie și faianță de calitate. La ce trebuie să te uiți, ce să analizezi și cum să găsești plăcile ceramice de care ai nevoie, despre toate acestea îți vom povesti în materialul care urmează, astfel încât în momentul în care pornești la cumpărături să știi exact ce și cum să alegi.
Analizează spațiul
Primul și cel mai important pas este să analizezi foarte bine spațiul pe care urmează să îl finisezi. Spre exemplu, o încăpere mică are nevoie de plăci ceramice în nuanțe deschise, pentru a obține echilibru vizual, în timp ce într-o încăpere mare poți să te joci cu mai multe nuanțe și modele, poți să optezi chiar și pentru culori mai închise.
Foarte important este să decizi destinația plăcilor ceramice, respectiv interior sau exterior. În funcție de acest aspect te vei orienta către caracteristici specifice, precum rezistența la temperaturi extreme în cazul plăcilor ceramice de exterior.
Stabilește bugetul
Atunci când ai un buget clar definit este foarte simplu să reduci din multitudinea de opțiuni, pentru a te te limita la plăcile ceramice care se încadrează în prețul pe care ești dispus să îl plătești.
Cel mai rapid poți să intri pe câteva magazine online cu plăci ceramice premium și să îți faci o idee asupra prețurilor din piață. În funcție de acestea îți vei stabili o sumă la care vei adăuga 10-20% în plus, pentru a acoperi cheltuielile neprevăzute.
Verifică caracteristicile tehnice
Probabil aceasta este cea mai provocatoare etapă. Aici vom începe cu cele două tipuri de gresie: mată potrivită pentru zonele cu trafic intens, deoarece previne accidentele și alunecările și lucioasă, care reflectă lumina mărind vizual spațiul. Apoi vom trece la alte două caracteristici: gresie porțelanată care se remarcă prin durabilitate și proprietatea de încălzire prin pardoseală și gresie obișnuită cu rezistență la șocuri și temperaturi extreme.
O altă diferență importantă este cea între plăci ceramice rectificate și nerectificate. Rectificarea este etapa care urmează după presare și coacere și presupune tăierea marginilor plăcii ceramice, astfel încât dimensiunea totală să fie precisă. De ce este important acest aspect? Deoarece plăcile ceramice rectificate permit o finisare simetrică, fără a lăsa vizibil prea mult chit. Atunci când vorbim de plăci ceramice nerectificate, acestea lasă la vedere mult chit, însă sunt potrivite unui design rustic sau tradițional.
De asemenea, rezistența este o altă caracteristică pe care trebuie să o iei în considerare. În acest caz, te vei orienta după PEI, un acronim care împarte plăcile ceramice în funcție de traficul la care sunt expuse.
Pentru o baie sau o bucătărie este absolut necesar să alegi un PEI cu trafic intens, respectiv cu o mai mare rezistență la abraziune.
Alege un furnizor de încredere
În finalul acestui material răspundem la întrebarea ”cât de important este brandul/furnizorul?”. Da, furnizorul este extrem de important, deoarece este necesar să alegi un magazin de plăci ceramice premium, cu specialiști de încredere, care să îți ofere suport în a face cele mai bune alegeri. În domeniul
plăcilor ceramice, producția italienească este cea care face diferența. Poți să faci rabat de la preț, dar niciodată de la calitate.
Pentru a-ți face alegerile mai ușoare, te invităm în showroom MARINER Timișoara, unde te așteaptă o mulțime de colecții și modele de plăci ceramice potrivite casei visurilor tale. Consilierii noștri îți vor fi cel mai bun ghid.