Finisajele sunt cu multe călătorii în magazine de gresie și faianță, unde de cele mai multe ori te simți pierdut printre specificații tehnice și îți este imposibil să vezi care este cea mai potrivită soluție pentru casa ta. Materialul de astăzi îți va clarifica care este procesul de producție al gresiei și faianței, pentru a știi să alegi materiale de calitate, care rezistă în timp.

Care este diferența dintre plăci de gresie ceramice și porțelanate? De ce gresia porțelanată italiană este calitativă și rezistentă? La aceste întrebări îți vor oferi răspuns rândurile de mai jos, pentru a ne asigura că tu faci cea mai bună alegere pentru casa ta.

În articolul anterior am povestit despre gresia porțelanată, iar dacă nu l-ai citit, îți recomandăm să îl parcurgi înainte de a merge la cumpărături. Aici găsești articolul.

Vă invităm acum în procesul de producție al gresiei porțelanate, pe care îl vom parcurge etapă cu etapă.

1. Presare

Numele etapei este intuitiv și se referă la folosirea unor utilaje grele care prin procesul de presare oferă formă și dimensiune plăcuței de gresie, pentru a se adapta nevoilor tale de finisaje. Practic plăcuțele sunt colectate și sunt împinse sub o matriță.

2. Uscare

După etapa de presare, plăcuțele sunt introduse într-un uscător vertical cu aer cald, care le extrage umiditatea. De ce este uscarea o etapă cheie? Deoarece prin acest proces, plăcile de gresie devin rezistente, iar aceasta este principala caracteristică pe care trebuie să o urmărești în momentul în care vrei să îți finisezi casa.

3. Emailare

După faza de uscare, plăcuțele de gresie își continua drumul spre emailare. În această etapă, se aplică un strat superficial de emailuri. Alături de etapa de uscare, emailarea este de asemenea absolut necesară pentru obținerea unei plăci rezistente. Mai mult decât atât, grație emailării, plăcile de gresie sunt disponibile în diverse culori, texturi și modele, pentru ca tu să poți să reproduci real imaginea casei visurilor tale.

4. Imprimare

Emailarea este urmată de introducerea plăcilor la o imprimantă industrială. Rolul acesteia este de a da grafica finală a plăcii. Există două tipuri de imprimante: digitală și dry fix, ambele cu rol stilistic, oferind versatilitate plăcilor ceramice.

5. Emailare finală

Plăcile de gresie cu grafică trec printr-o a doua etapă de emailare, care le pregătește pentru
momentul de ardere. Tot în această etapă se verifică calitatea și conformitatea graficii,
pentru că în domeniul finisajelor atenția la detalii este extrem de importantă.

6. Arderea

Orice tip de gresie trece prin procesul de ardere. În cazul gresiei italienești MARINER, arderea are loc la 1200°. Acest proces este lent și are o durată de aproximativ 45 de minute. O ardere prea rapidă ar duce la explozia plăcuței, din cauza cuarțului pe care aceasta îl are în componență. Arderea este un fel de cireașă de pe tort, deoarece oferă gresiei trei caracteristici esențiale: rezistență la abraziune, impermeabilitate și longevitate.

7. Tăiere

Bineînțeles, ultimul pas în procesul de producție este tăierea plăcilor de gresie cu ajutorul unui laser, care permite tăierea perfectă, astfel încât să nu existe
diferențe de dimensiune între plăcile aceleași colecții. Tot în această etapă se ajustează și extra-luciul final al plăcii.

Pas cu pas se obține gresia porțelanată premium, care se remarcă prin durabilitate și rezistență în timp. Finisajele sunt investiții mari, pe termen lung, de aceea alegerea unor materiale de calitate poate face diferența.

Pentru a vedea caracteristicile gresiei porțelanate MARINER, te așteptăm în showroom, unde pe lângă că vei primi multă inspirație, vei avea la dispoziție și consultanța tehnică a specialiștilor noștri.