Montarea plăcilor ceramice este deja o activitate de bază în amenajarea unei noi locuințe sau în procesul de redecorare al casei în care deja locuiești. Deși este o activitate banală, montarea plăcilor ceramice presupune respectarea unor pași esențiali, care vor influența aspectul final al finisajelor, dar mai ales durabilitatea acestora.

Materialul de astăzi este menit să îți facă viața mai ușoară și să îți fie ghid în procesul de montare a plăcilor ceramice pe care le vei folosi pentru podea sau pereți, astfel încât casa ta să devină cel mai frumos ”acasă”.

1. Alegerea plăcilor ceramice potrivite

Cu toții știm să alegem ceea ce ne place, însă adevărata provocare în materie de finisaje este să alegi elementele potrivite, astfel încât să obții un echilibru vizual plăcut. Dincolo de modele și design, pentru a fi sigur că ai plăcile ceramice potrivite, trebuie să ții cont de mărimea încăperii, spre exemplu niciodată nu vei putea monta plăci de dimensiuni mari într- o baie mică, pentru că rezultatul ar fi un dezastru.

O altă caracteristică pe care trebuie să o iei în considerare este armonia de nuanțe, care trebuie să facă parte din aceeași poveste și un alt aspect de care să ții cont este gradul de absorbție a apei, deoarece pentru interior se recomandă plăci ceramice cu un grad de absorbție cuprins între 6-10%, potrivit încăperilor încălzite sau camerelor în care există umezeală.

2. Pregătirea montajului este esențială

Înainte de montarea plăcilor ceramice, trebuie să te asiguri că suprafața este perfect plană, lipsită de murdărie și grăsime. Apoi, vei alege adezivul potrivit suprafeței pe care vei monta plăcile ceramice. În această situație, e important să ții cont de recomandarea meseriașului, sau de recomandarea magazinelor de profil, în cazul în care te ocupi singur de acest proces.

O altă etapă importantă este modul în care începi să aplici plăcile, în cazul faianței vei începe mereu de sus în jos, iar pentru gresie vei porni dintr-un colț al camerei. Deși par lucruri obișnuite, este extrem de ușor să ratezi momentele importante și să obții un rezultat nedorit.

3. Ordinea este importantă

Atunci când vine vorba de montarea plăcilor ceramice, probabil ordinea este ultimul lucru la care te gândești. Recomandarea specialiștilor în finisaje este de a începe întotdeauna cu faianța, pentru ca mai apoi să treci la podea, respectiv la montarea gresiei. Probabil te întrebi ce importanță are. Ei bine, în momentul în care montezi faianța riști să agresezi sau să pătezi cu adeziv gresia, de aceea, cel mai bine este să te ocupi de pereți, pentru ca doar mai apoi să treci la zona de podea.

4. Alegerea uneltelor necesare este cheia succesului

Acest punct este esențial pentru cei care aleg să își realizeze propriile finisaje, dar și pentru cei care aleg o echipă de meșteri, pentru a evalua profesionalismul acestora. Ruleta de măsurat, mașina de tăiat plăci, bormașina, ciocanul de cauciuc și nivela cu bulă pentru suprafețe perfect plane fac parte din procesul corect de montare a plăcilor ceramice.

5. Trucuri pentru montarea plăcilor ceramice

Acum că am parcurs împreună cei mai importanți pași, ultima parte o dedicăm trucurilor, care vor face bucurie din procesul de amenajare interioară. Vom începe cu adezivul potrivit, iar în acest caz cele mai cunoscute tipuri sunt pe bază de lianți minerali și au litera C pe ambalaj.

Apoi, pentru a calcula cantitatea de plăci ceramice de care ai nevoie e important să calculezi aria plăcii, înmulțind dimensiunea laturilor, iar așa vei vedea cât de mult din dimensiunea podelei sau peretului vei acoperi. Ca ultim truc, apelează la consilierii specializați în finisaje, pe care îi găsești atât în showroom cât și în magazinele cu profil tehnic, din care achiziționezi materialele necesare montării.

Montarea plăcilor ceramice este mult mai importantă decât alegerea plăcilor ceramice, deoarece este un proces care va impacta rezistența finisajelor și aspectul final al amenajării casei tale.

Alege calitatea și profesionalismul și nu opta pentru un timp mai scurt sau pentru bani mai puțini, deoarece finisajele sunt cele mai importante. Te așteptăm în showroom-ul MARINER pentru a alege cele mai potrivite modele de plăci ceramice pentru casa ta și pentru a te bucura de consultanța specialiștilor noștri.